Constitutioneel eczeem

Meestal zie ik dit in de praktijk als aangeboren eczeem, bij baby’s. Het wordt op deze leeftijd ook dauwworm genoemd. Maar ook op latere leeftijd komt dit voor, waarbij meestal ook als baby al dauwworm doorgemaakt is. De klachten bestaan uit uitslag en jeuk, wat zich overal op de huid kan manifesteren, maar met name in de holtes van ellebogen en knieën. In langdurige gevallen wordt de huid vaak erg droog. Bij acute opflikkeringen kan er roodheid en soms vochtvorming voorkomen.

Regulier wordt vaak een basiszalf gegeven om de droogheid van de huid tegen te gaan, en op plaatsen van eczeem gebruikt men zalf met afgeleide producten van bijnierhormonen. Combinatie met andere allergische aandoeningen, met name astmatische klachten, komen veelvuldig voor, soms tegelijkertijd met een klachtenvrije tussenperiode van enkele jaren (zie ook de oorsprong van klachten).

In de TCM worden met name nier, long, lever en milt energie verstoringen verantwoordelijk gehouden.
In de praktijk zie ik hierbij vrijwel altijd een intolerantie voor melkeiwitten (zie ook huilbaby’s). De allergieneiging en de erfelijke belasting ervan zijn beide terug te herleiden naar een energetisch probleem van de nieren. Overheerst de droge huid dan is er met name sprake van een yin zwakte van nier en longen. Overheerst roodheid en vochtvorming dan zijn lever en milt energie erbij betrokken. De jeuk is gerelateerd aan de lever.

In 95% van de gevallen is het voldoende om een combinatie van hypoallergene melkvoeding (zie huilbaby’s) en een homeopathisch middel te geven. In slechts enkele gevallen, en dan meestal bij volwassenen met constitutioneel eczeem, schrijf ik ook Chinese kruiden voor. Met deze laatste zijn alle elementen, genoemd in de vorige alinea, waaruit het eczeem is opgebouwd wel heel gericht te behandelen, zodat ook de meest hardnekkige eczeem vormen uiteindelijk wel gunstig reageren. 

Omdat het hier ook weer om een basale zwakte van de nierenergie gaat is behandelingen vooral bij volwassenen een langdurige zaak. Baby’ reageren veelal heel vlot. Zelfs is het vaak mogelijk het dieet weer te versoepelen na verloop van tijd, als de therapie op jonge leeftijd is begonnen is dit vrijwel altijd het geval.