Slaapproblemen

Slaapproblemen worden meestal onderverdeeld in “inslaap”, “doorslaap” en “te vroeg wakker worden” problemen. Een vrij actueel probleem is de door apnoe verstoorde slaap. De reguliere arts heeft voor de eerste drie problemen eigenlijk alleen slaapmiddelen tot zijn beschikking. Dit zijn in principe rustbrengende chemische middelen die daardoor de slaap bevorderen. De belangrijkste bijwerking hiervan is de hang-over die simpelweg ontstaat doordat het middel de volgende ochtend nog niet geheel is uitgewerkt. Tevens is vaak het verkwikkende effect van de slaap verminderd doordat de droomverwerking vermoedelijk ook hierdoor nadelig beïnvloed wordt.

De slaap-apnoe wordt in vele gevallen redelijk effectief bestreden door het gebruik van een slaapmasker met een lichte overdruk.

In de Chinese geneeskunde wordt duidelijk beschreven dat de ‘shen’, we zouden dit de menselijke ziel kunnen noemen, bij het inslapen het lichaam verlaat en ’s ochtends bij het ontwaken weer in ons lichaam terugkeert. De hierbij betrokken organen zijn het hart en de lever. Het hart als zetel van de ‘shen’ en de lever als zetel van de ‘hun’. De ‘hun’ zou dan het in en uitgaan van de ‘shen’ regelen.

De therapie in de Chinese geneeskunde richt zich dan op het kalmeren van de ‘shen’ en op de regulerende functie van de ‘hun’. Beide zijn, en nu wordt het voor ons weer invoelbaar, extreem gevoelig voor stress en emotionele spanningen. De therapie bestaat voornamelijk uit het voorschrijven van een homeopathisch middel ter stimulatie van de emotionele verwerking en dat tevens een eventuele verstoorde stressregulatie aanpakt. Daarnaast hebben zowel acupunctuur als het gebruik van Chinese kruiden een gunstig effect. Bij het voorschrijven wordt rekening gehouden met de drie eerder genoemde types. Bij inslaapproblemen gaat het voornamelijk om het loslaten, de oorzaak ligt veelal in teveel piekeren en denken. Hierbij is dus vooral het 3e chakra betrokken. Bij het te vroeg wakker worden speelt veelal een depressie mee, waarmee rekening gehouden moet worden. Bij het frequent wakker worden ’s nachts is het vaak onrust van het hartchakra. Hier speelt, naast emotionele zaken, vaak overbelasting mee.