Hoofdpijn en migraine.

In de reguliere geneeskunde worden deze klachten meestal gezien als gevolg van verhoogde spierspanningen in nek en hoofd of van abnormale verwijding van de bloedvaten in het hoofd. Oorzaken als tumoren, hypertensie, auto-immuun processen als arteriitis temporalis zullen worden uitgesloten, om in de meeste gevallen tot een diagnose als spanningshoofdpijn of migraine zonder bekende oorzaak te komen. Behandeling met pijnstillers of antimigraine middelen volgt. De werking van deze laatste richt zich op het niet kunnen verwijden van bloedvaatjes of het verhinderen van het vrijkomen van bepaalde stofjes in het zenuwstelsel, neuropeptiden. Helaas zijn deze middelen weinig selectief en geven nogal wat bijwerkingen, in bepaalde gevallen, zoals angineuze hartklachten zijn ze zelfs verboden.

In de TCM (traditionele Chinese geneeskunde) onderscheiden we verschillende types hoofdpijn. Afhankelijk van de lokalisatie op het hoofd zijn er verschillende energiebanen bij betrokken. Het voorhoofd is verbonden met de maag en dikke darm meridianen, het achterhoofd met de blaasmeridiaan, de slaapstreek en de kruin met galblaas en levermeridianen.  Behandeling richt zich op verstoringen van deze organen, zoals darmirritaties of leverprikkeling, maar ook op emotionele en psychische blokkades die een verstoring op betreffende organen kunnen geven.

De meest voorkomende verstoring is die van de lever. Dit orgaan is nagenoeg bij iedere migraine betrokken. De lever is in de TCM verbonden met frustratie, irritatie, boosheid en in het algemeen emotionele stress. Het niet uiten van deze emoties verstoort het functioneren van de lever. De energie van de lever raakt gestuwd, er ontstaat een combinatie van leverwind en hitte die naar het hoofd stijgt. Dit leidt tot hoofdpijn en migraine.
De therapie bestaat uit acupunctuur en/of homeopathie om deze voornamelijk emotionele lading van de lever op een normale manier te ontladen. De voedingsintoleranties bij migraine bestaan in 90% van de gevallen uit een intolerantie voor suiker, koffie en cacao. In deze combinatie is het succes van de behandeling zeer groot, circa 85 tot 90% van de patiƫnten hebben na 1-2 jaar geen noemenswaardige klachten meer.